Torstai 28.09.2023
Nimipäivät: Arja, Lenni

Tuuli:
 

Katinalan Lihakaupan Tuomas Mikkolalla on juuret Hattulassa ja ruoanlaitossa

Lihatuotteet on Katinalan Lihakaupan ydinosaamista. Tuomas Mikkolan suunnitelmissa on myös ruokaan liittyvien tapahtumien luominen.

Katinalan Lihakaupan yrittäjäksi ryhtynyt Tuomas Mikkola on syntyperäinen hattulalainen, joka pääkaupunkiseudulla vietettyjen vuosien jälkeen on palannut perheineen Hämeeseen. Työelämä on vienyt kokin koulutuksen saanutta miestä Tiiriön Citymarketin ruokaosastolta aina Ravintola Nokan ja Kämpin Brasserien keittiöihin.

Sen jälkeen finanssimaailma veti ja Haaga-Helian ammattikorkeassa opiskellut Mikkola työskenteli pankki- ja vakuutusalalla lähes vuosikymmenen ajan. Siirtymisessä yrittäjäksi omaan synnyinkuntaan osui monta asiaa kohdalleen.

– Veljeni Kimmo soitti minulle, että naapurissa on lihakauppa myynnissä. Puolisoni on kotoisin Heinolasta ja runsaan vuoden ajan olimme miettineet muuttoa selkeästi kauemmas pääkaupunkiseudusta. Paluu oli siis lopulta hyvin looginen päätös, Tuomas Mikkola sanoo.

Välillä ruoka oli Mikkolalle pitkään vain rakas harrastus, mutta nyt taas ammatti. Hän oli jo joulunalussesongin aikana tutustumassa lihakaupan arkeen. Apuna perehtymisessä oli ja on edelleen lihakaupan Mikkolalle ja kahdelle vähemmistöosakkaalle myynyt edellinen yrittäjä Tero Vihervaara.

Katinalan Lihakaupalla on myymälä niin Katinalassa kuin Hämeenlinnan Sibeliuksenkadullakin. Hämeenlinnan myymälää on jo ehditty pintaremontoida ja joitain muutoksia on tiedossa myös Katinalan myymälään.

– Parhaillaan meille tehdään keittiötä jonka on määrä valmistua tämän kuun aikana, Mikkola kertoo.

Raaka-ainemyymälän on siis määrä muuntautua vähitellen myös valmisruoka-annosten myyjäksi.

– Ei laajassa määrin, vaan meillä tulee olemaan se yksi tai kaksi ruokalajia päivässä, peruskotiruokaa, mitä täältä saa, Mikkola suunnittelee.

Katinalan Lihakaupasta asiakas voi ostaa myös mausteet ja kastikkeet.

Tarkkaa aikataulua tarjonnan laajenemiselle ei ole mutta avajaisiin maaliskuussa ruoka-annoksia tulee tarjolle ainakin kertaluontoisesti, säännöllisemmin kevään aikana.

– Tarkoitus on tuoda tarjolle jatkuvasti jotain uutta, Mikkola kertoo.

Monet tuttavat ovat Mikkolan mukaan ihmetelleet hänen rohkeuttaan ryhtyä yrittäjäksi perinteiselle, jopa taantuvaksi epäillylle ruokakaupan alalle.

– Itse näen tässä paljon mahdollisuuksia monessa mielessä. Kauppa voi luoda omia tapahtumiaan ja pääraaka-aineen eli lihan ympärille pitää rakentaa palveluja.

Näitä palveluja ovat jo nyt mausteiden ja kastikkeiden myynti ja visioissa on esimerkiksi kokkikoulun tyyppinen grillaustapahtuma kesälle.

– Neuvomme myös normaalisti mielellämme, miten asiakkaat voivat vähällä saada muutoksia ja vaihtelua vakioruokiinsa, sanoo Mikkola.

Haastattelua tehdään tiistaina päivällä Katinalassa ja myymälän ovi käy kiitettävän säännöllisesti. Mikkola on ollut virallisesti kaupan vetovastuussa vasta muutaman päivän ja uutta kauppiasta tullaan tervehtimään.

– Viime viikolla hyppäsin vakituisesti tähän ja kalenteri alkaa olla jo aika pitkälle täynnä, kuvailee Mikkola omaa arkeaan.

Tuomas Mikkolan lisäksi Katinalan Lihakaupan henkilökuntaan kuuluvat vakituisesti lihamestari ja yksi myyjä.

– Perusarki pyörii tällä väellä hyvin, sesongissa tarvitaan lisäkäsiä, sanoo myös keikkatyöntekijöitä työllistävä yrittäjä.

Jo Vihervaaran Teron ajalta tuttu oma makkarauuni sekä oma palvaamo takaavat, että Katinalan lihakaupan tiskillä ilmaus uunituore pitää aina paikkansa. Lihansa kauppa hankkii pääasiassa vakioteurastamoilta.

– Tiskissä pitää olla sen hintaista tuotetta, että ihmiset pystyvät sitä ostamaan mutta kartoitan myös uusia mahdollisuuksia tarjontaan. Niin paljon suomalaista ja läheltä kuin mahdollista.

Lihakauppias on burgerin ystävä

Kauppias Tuomas Mikkola sanoo, että omia mieliruokia on monia, mutta lemppari löytyy silti melko nopeasti. Kotikeittiössä hän kokkaa usein burgereita.

– Ne ovat hyvää ja simppeliä ruokaa. Tuoreeltaan jauhettu pihvi naudasta tai possusta ja itse tehty sämpylä, hän luettelee.

Särpimeksi syntyy myös itse tehden itse pikkelöityä punasipulia ja itse tehtyä maustekurkkua. Kastikemajoneesikin syntyy omassa keittiössä: aineksiksi tarvitaan ainakin Heinzin ketsuppia, Classic yellow -sinappia ja valkosipulijauhetta.

– Niillä maku tulee kohdilleen.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.