Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

KONTUVAHTI: Tuoretta kalustoa katupölyn peittoamiseen ja nurmikoiden leikkuuseen

Risto Soini esittelee Hattulan toimipisteeseen hankittua harjauslaitetta työntekijälleen Jukka Makkoselle. Pölynsidonnasta huolehtii kauhassa oleva kastelulaite. Myös itse ”Kontuvahti” on saanut käyttöönsä uuden työvälineen, iskemättömän frisbeen. Kuva Jouni Lehtonen.

Katse tulevaan. Yksi kevään merkki on, että hauholaisen kiinteistöhuoltoyhtiö Kontuvahti Oy:n yrittäjä Risto Soini on käynyt konekaupoilla. Talven pölyt on tarpeen pudistella pihoilta ja kaduilta. Hauholla ja Hattulassa operoiva Kontuvahti on saanut tehoa kalustoonsa.

Ensisijaisesti Hauholla käytössä ollut uuden karhea Kramer 5075 -pyöräkuormaaja on siirretty Hattulan toimipisteeseen ja Hauholla siirryttiin pykälää järeämpään Kramer 8085 -koneeseen.

Koneinvestointi Hattulan laitteisiin sisältää kotimaista tuotantoa olevan kauhaharjan. Köyliössä valmistettu laite on tarkoitettu hiekoitusoran keruuseen, ja siinä on kastelulaite jäänestoineen pölynsidontaan. Kesän nurmikoille Hattulassa kyytiä antaa uusi runko-ohjattu ruohonleikkuri. Hauholle sijoitettavan uuden pyörökuormaajan keulalla ensi talven lumikelejä odottelee monipuolisesti säädettävä u-aura, kotimaista tekoa sekin.

Risto Soini kertoo haluavansa pitää kaluston kunnossa ja tuoreena. Investoinnit haukkaavat osansa yrityksen kassasta. Investointitukia ei ole herunut. Rahoituksesta päättävä viranomainen pelkää investointituen vääristävän kiinteistöhuoltoalan kilpailua.

– Ihan omalla rahalla ostettiin. Kerran hain Linnaseudulta maaseudun kehittämistukea koneinvestointiin ja Linnaseudun hallitus puolsi rahoitusta. Mutta elyn kielteinen päätös ja asenne tappoi innon hakea toistamiseen. Tässä tapauksessa täytyy luottaa, että työt jatkuvat ja niitä saadaan lisääkin. Etenkin Hattulassa on vielä mahdollista ottaa uusia kiinteistökohteita hoidettavaksi.

Talven tuiskuihin. Hauholle hankittu pyöräkuormaaja on saanut varustukseensa u-auran. Se on Suomessa kehitetty uutuustuote, joka on yhdistelmä puskulevystä, nivelaurasta ja keräävästä aurasta. Kuva: Jouni Lehtonen.

Kaluston hankinnassa Soini on törmännyt toimitusvaikeuksiin ja huomattavaan hintojen nousuun. Yrittäjän mukaan Hattulaan piti uuden ruohonleikkurin tulla jo viime kesäksi. Kun uusi kone tuli tarjolle oli hinta pompsahtanut 6.800 eurosta yli 9.000 euron. Lopulta sitkeän etsimisen jälkeen löytyi leikkuri vielä vanhalla hinnalla.

Suuria lisäkustannuksia aiheutuu polttoaineiden kohonneista hinnoista sekä talvikaudella esimerkiksi hiekoitussepelin kallistumisesta. Kontuvahdin valinta on pitää laadusta kiinni, veriseen hintakilpailuun ei ole varaa. Jotain kustannusten noususta on koetettava siirtää myös asiakashintoihin.

– Asiakkaamme ymmärtävät tämän, eivätkä ole äänestäneet jaloillaan. Työnjälki ja palvelut ratkaisevat.

Risto Soini on toiminut kiinteistöalan yrittäjänä vuodesta 2017. Kiinteistöjen piha-alueiden hoitamisen lisäksi Kontuvahti Oy tekee kaikkea kodin huoltamiseen liittyvää pienistä remonteista asiointipalveluihin. Palveluvalikoimassa on lisäksi muun muassa liiketilojen siivous ja lattioiden vahaus.

Kiinteistöhuollossa yrityksellä on ympärivuorokautinen päivystys seitsemänä päivänä viikossa. Soini työllistää itsensä lisäksi viisi työntekijää. Lisäksi yritys käyttää tarpeen mukaan kesä- ja kausityöntekijöitä.

Jäykkien jousien ansiosta u-aura soveltuu polanteen poistoon ja 180 astetta kääntyvien siipien ansiosta tämän auran kanssa työskentely on sujuvaa ahtaissakin paikoissa, kuten kiinteistöjen pihoilla. Kuva: Jouni Lehtonen.

Yrityksellä on toimitilat Hauhon Vihniössä Yritystiellä ja vuokratilat Hattulassa Tehdasvillan tiloissa. Yritys etsii kasvua, ja Soini uskoo sitä löytyvän erityisesti Hattulasta.

– Potentiaali on siinä, että Hattulassa on paljon asunto-osakeyhtiöitä. Etsiskelen sieltä sopivaa lämmintä hallitilaa koneiden säilytykseen.

Tässä vaiheessa kevättä yritys poistaa keräävillä kauhaharjoilla hiekoitussoraa teiltä ja pihoilta. Soini kertoo heidän tekevän harjauskeikkoja tarvittaessa myös toimialueensa ulkopuolella esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungissa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.