Keskiviikko 17.08.2022
Nimipäivät: Verneri
Hämeenlinna
Pilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

Kuivat, kutiavat ja vuotavat silmät

Erityisesti syksyisin tapaamme apteekissa paljon silmäoireista kärsiviä asiakkaita. Silmissä tuntuvat oireet voivat olla silmien kirvelyä, vetistelyä, roskan tai kuivuuden tunnetta silmässä, lievää kutinaa, valonarkuutta tai jopa näön vaihtelua.

Kaikki edellä mainitut oireet voivat johtua silmien kuivuudesta, joka on hyvin yleinen silmäoire kaikenikäisillä. Kuivasilmäisyyttä aiheuttavat mm. kuiva sisäilma, pöly, näyttöpäätetyö, koneellinen ilmanvaihto ja piilolinssien käyttö. Myös monet sairaudet ja lääkehoidot voivat aiheuttaa silmien kuivumista.

Kuivasilmäisyys on kyynelkalvon ja silmän pinnan sairaus, johon liittyy kyynelerityksen vähentyminen ja kuivuuden aiheuttamat muutokset silmän pinnassa. Kuiva silmä voi erittää runsaasti kyynelnestettä, mutta vetinen kyynelneste ei pysty huolehtimaan silmän pinnan voitelusta.

Kuivasilmäisyys jaetaan eri vaikeusasteisiin lievästä vaikeaan ja tämä on tärkeää huomioida oikeanlaista hoitoa valittaessa. Lievästä tai keskivaikeasta kuivasilmäisyydestä kärsivä henkilö voi saada avun oireisiinsa silmiä kostuttavista tipoista tai – geeleistä, joita on saatavissa apteekista ilman reseptiä.

Vaikeammat silmäoireet, kuten näön heikkeneminen, silmän kipu ja voimakas rähmiminen, vaativat aina lääkärin arvion tilanteesta. Silmien kostutustippoja ja -geelejä on useita erilaisia, joten oikean tuotteen valintaan kannattaa kysyä neuvoa apteekin henkilökunnalta.

Silmätautien erikoislääkäri, LKT Osmo Kari suosittelee kuivasilmäisyyteen aina säilytysaineettomia kostutustippoja, kevyempää tippaa päiväkäyttöön ja koostumukselta paksumpaa tippaa aamu- ja iltakäyttöön. Karin mukaan kuivasilmäisyyteen liittyy useimmiten myös silmän tulehdusreaktio, jota rauhoittamaan voidaan käyttää ilman reseptiä saatavia kromoglikaatti -silmätippoja.

Kuivasilmäisyyden hoidossa keskeistä on oireiden helpottaminen ja silmien terveydestä huolehtiminen. Käytännössä tämä tarkoittaa säännöllistä kostutustippojen käyttöä ja silmiä kuivattavien tekijöiden välttämistä.

Saija Kinnunen

Proviisori

Hattulan Apteekki

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.