Sunnuntai 10.12.2023
Nimipäivät: Jutta

Tuuli:
 

Lakimuutos teki taksista kasvuyrittäjän

Hattulan Taksipalvelun Mika Riikonen on Vuoden yrittäjä.

Mika Riikonen, Hattulan Taksipalvelu Oy, on valittu vuoden yrittäjäksi 2023 Hattulassa. Palkinto luovutettiin hänelle lauantaina 28.10. järjestetyssä yrittäjäjuhlassa.

Tuuri vaikuttaa pokerissa yksittäisen pelin voittamiseen tai häviämiseen. Pelaaja ei voi vaikuttaa siihen, mikä kortti pakasta nousee seuraavaksi, mutta hän voi päättää milloin panostaa tai luovuttaa.

– Pokeri vaatii loogista päättelyä, paineensietoa, riskinottokykyä ja taitoa arvioida riskejä. Kassan hallinta on tärkeää. Joku voi olla voittava pelaaja, mutta ei hallitse rahankäyttöä pöydässä. Pokerissa ja yrittämisessä moni asia on samaa. Yrityksen tulee olla vakavarainen ja kestää vaikeat ajat ja panostaa oikeilla hetkillä, vuoden hattulalainen yrittäjä Mika Riikonen kuvailee.

Riikosen vertaus syntyy omasta elämästä. Takana on aikanaan neljä vuotta pokeriammattilaisuutta, yhden sorttista yrittäjyyttä sekin.

Perheen perustaminen muutti miehen elämänrytmiä ja työ vei auton rattiin Hauholle.

Taksin kuljettaminen ja asiakaspalvelu tuntuivat luonnikkaalta ja Riikonen haki ja sai Parolasta taksiluvan runsaat kymmenen vuotta sitten. Tuolloin yksi taksilupa tarkoitti myös yhtä autoa, jolla Riikonen alkoi operoimaan.

Kuusi vuotta myöhemmin sääntely purkautui ja taksitoiminta tuli markkinatalouden piiriin. Tästä alkoi myös Riikosen yritystoiminnan kasvu.

– Olen yksi uudistuksen voittajista. Nyt yhdellä taksiluvalla voi olla useampi auto. Meillä niitä on tällä hetkellä neljä. Tämä mahdollisti meidän osallistumisemme koulukilpailutuksiin, joissa me olemme pärjänneet hyvin. Ne tarjoavat kuskeille päiväajaksi töitä ja pitää autot liikkeellä. Homma lähti liikkeelle Hämeenlinnasta erityisoppilaiden koulukuljetuksista, Riikonen muistelee.

Paljon parjattu taksilain muutos on mahdollistanut yritystoiminnan kehittämisen. Riikonen tunnistaa myös muutoksiin liittyviä valuvikoja.

– Uuden lain myötä yhteiskunnan maksamien kuljetuksien hinnat ovat laskeneet ja kuluttajien maksamien kyytien hinta on kasvanut niillä alueilla, joilla ei kilpailua ole. Kokonaisuutena taksien määrä on kasvanut ja se on lisännyt kilpailua. Tämä ei kuitenkaan koske harvaan asuttuja alueita.

Riikosen mielestä joiltakin kohdin uudistus meni liian pitkälle. Hänen mukaansa kuljettajien pätevyyteen voisi kiinnittää huomiota nykyistä enemmän. Kysymys on turvallisuudesta ja palvelutasosta.

Saatavuuden parantaminen Riikosen mielestä ei tule tapahtumaan markkinaehtoisesti haja-asutusalueilla.

– Mikäli haluttaisiin siirtyä vanhaan malliin, kunnissa voitaisiin miettiä takseja osana liikennejärjestelmää. Tällöin päivystyspalveluita voidaan ostaa. Näin on tehty esimerkiksi Forssassa sunnuntaista torstaihin, jolloin kaupunki maksaa 50 euroa yöstä. Tällä rahalla Taksi Häme varmistaa, että Forssassa on hiljaisena aikana taksipalveluita saatavilla, Riikonen vinkkaa.

Riikonen on yksi Hämeen Taksin hallituksen jäsenistä. Hän näkee, että oma maakunnallinen taksivälitysyhtiö on erittäin tärkeää alueen taksiyrittäjille ja asiakkaille.

– Taksi Hämeellä on puolitoistasataa omistajaa. Kaikkea ei pystytä tekemään yksin pienen yrityksen kautta, joten alueellinen välitysfirma antaa meille kaikille muskeleita paikallisen palvelun parantamiseen.

Yrittäjän kotikunnassa Hattulassa kilpailutettiin keväällä koulukuljetukset.  Hattulan Taksipalvelu Oy sai kilpailutuksessa hoidettavakseen kuljetuksia, koska yhtiöllä on käytössään kaksi sähköautoa.

– Autot eivät väsy. Niiden pitää pyöriä koko ajan. Näille uusille sähköautoille on luvattu ihan hyviä toimintamatkoja, mutta ensimmäinen talvi osoittaa, miten paljon yhdellä latauksella mennään, Riikonen kertoo.

Kaluston vaatima huoltopiste on muotoutumassa Parolan keskustaan Kiinteistö Oy Parolantorille, jonka Riikonen on ostanut viisi vuotta sitten.

Riikosen tekemisestä kuultaakin läpi yrittäjyyden moniottelijaisuus. Kiinteistöllä on vuokrattavana varastoja ja toimitilaa sekä tietysti tiloja omiin tarpeisiin.

Haastattelu on päättymässä ja yrittäjä lähtee jatkamaan huoltopisteen lattiaremonttia.

Hänestä huokuu innostus yrittämiseen, oli kädessä auton ratti, työkone tai edessä laskelmat toiminnan kehittämisestä.

Rivien välistä kuuluu myös tasapaino työn, harrastuksien ja perheen välillä. Kolminaisuus, joka on tehnyt Riikosesta yrittäjän ja onnistujan.

Vuoden Yrittäjä Hattulassa 2023

  • Yritys: Hattulan Taksipalvelu Oy
  • Yrittäjä: Mika Riikonen
  • Toimiala: Taksiliikenne
  • Liikevaihto (2022) 284.073 €
  • Henkilöstö: yrittäjä ja 7 kuljettajaa
  • Palkintolautakunta: Hattulan ja Hämeen Yrittäjien edustajat

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.