Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Maakunnallinen vientipalkinto Milectria Groupin yrittäjille

Tomi ja Juha-Matti Kaukonen valloittavat maailman sähköjärjestelmien markkinoita Hattulasta, uudehkosta tuotantohallista käsin. Kuva: Pasi Nuutinen.

Hämeen Yrittäjien maakunnallinen vientipalkinto on myönnetty hattulalaiselle Milectria Group Oy:n yrittäjäperheelle. Milectria on sähköjärjestelmiä valmistava konserniyritys, jonka asiakkaat hankkivat tuotteita puolustusväline-, teollisuus- ja talotekniikan sähkönjakelutarpeisiin.

Milectrian yrittäjäperheen osakkaita ovat Juha-Matti ja Tomi Kaukonen, sisko Mirka Ruoho ja perustajaosakas Tatu Piilola. Sisarusten isä Osmo Kaukonen toimii taustalla hallituksen puheenjohtajana. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2012.

Yhtiöllä on tuotantoa Suomessa, Virossa ja Arabiemiraateissa. Henkilökuntaa on yhteensä noin 240. Kansainvälistyminen on ollut luontainen ratkaisu jo alkumetreistä lähtien. Maailman markkinoille on lähdetty pitkäaikaisten asiakaskumppanuuksien kautta.

– Lokaatiomme maailmalla ovat strateginen valinta. Toimialallamme pienet lokaalit yritykset eivät ole välttämättä houkuttelevia asiakkaillemme. Mitä isommaksi kehitymme, sitä uskottavampia ja luotettavampia olemme myös suurien kansainvälisten päämiesten näkökulmasta.

Markkina-alueena ovat Eurooppa, Aasia ja Lähi-itä. Kauppoja on tehty lähes 40 eri maahan. Suoran viennin osuus koko liikevaihdosta on noin neljännes. Kotimaisten kumppanuuksien kautta tuotteita toimitetaan vieläkin enemmän ympäri maailmaa. Tätä kautta laskien konsernin liikevaihdosta yli puolet tulee kansainvälisiltä markkinoilta.

– Tuotantoyksiköissämme on helpompi kontrolloida toimintaa ja olla projekteissa mukana kuin hallinnoida niitä puhtaasti kotimaasta käsin. Kasvamme ja kehitymme yrityksenä asiakkaidemme rinnalla. Isompana yrityksenä meillä on suuremmat volyymit ja ostoehdot materiaalihankinnoissa ja sitä kautta saadaan kilpailuetua niin maailmalla kuin kotimarkkinoilla.

Tulevaisuudessa uusia markkina-alueitakin on mielessä, mutta Tomi Kaukonen pitää nämä suunnitelmat vielä yrityksen sisäisenä tietona.

– Tavoitteita voi maalailla aina rajustikin ylöspäin, mutta kasvumme on ollut tasaista ja olemme pystyneet investoimaan tuotantoyksiköihimme. Siihen on syytä olla tyytyväinen.

Alihankintasopimusten ohella Milectria ohella kehittää ja markkinoi myös omaa mallistoa esimerkiksi kiinteistö- ja taloyhtiömarkkinoille. Konsernissa työskentelee henkilöitä useilta eri koulutustaustoilta.

– Läheskään kaikki työntekijämme eivät ole sähköalan koulutettuja, mutta heitä toki tarvitaan tietyissä tuotantovaiheissa. Oma koulutustaustani on suuntautunut ohjelmistosuunnitteluun. Mirka on koulutukseltaan tuotantotalousinsinööri ja Juha-Matti on liiketalouden tradenomi, kertoo Tomi Kaukonen. Tatu on osakkaista ainoa, jolla on sähköalan koulutustausta.

Tomi Kaukonen myöntää, että kaikilla on omat persoonalliset vahvuutensa. Työnjako eri yksiköiden johdossa antaa jokaiselle henkilökohtaista vastuuta.

– Yhteisessä päätöksenteossa haluamme kuunnella myös työntekijöidemme mielipiteitä. Hyvän ilmapiirin ylläpitäminen on äärimmäisen tärkeää.

Kaukosen sisaruksille työskentely perheyrityksessä ei ole ollut itsestään selvä valinta.

– Olemme kokeilleet siipiämme myös muissa töissä. Olisikohan se Osmo-isä, joka on meitä määrätietoisesti vetänyt tähän mukaan, naurahtaa Tomi Kaukonen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.