Maanantai 15.04.2024
Nimipäivät: Linda, Tuomi

Tuuli:
 

Romukioskin Satu Hallinen haluaa hikoilla käytännön töissä

Juuso Saarela ja Satu Hallinen ahkeroivat Romukioskin Parolan toimipaikassa.

Metalliromujen kierrätystä harjoittavan Romukioskin yrittäjä Satu Hallinen koki koronarajoitusten alkaessa monen muun yrittäjän tapaan kauhunhetkiä. Henkilökunnan hän kiirehti lomauttamaan, jotta heille ei koituisi tartuntariskiä ja jäi itse pyörittämään aluksi lamautunutta liiketoimintaa.

– Ensimmäisen viikon aikana ei tapahtunut mitään. Soitin jo asianajajalleni, että miten konkurssi tehdään. Hetken ajan tunnelma oli kammottava, muistelee Hallinen parin vuoden takaisia tapahtumia.

– Toisella viikolla asiakkaita alkoi kuitenkin taas jo käydä ja sen jälkeen asiakamäärät ovat lisääntyneet ja lisääntyneet. Ihmiset ovat kotona ja heillä on aikaa siivota paikkojaan. Meillä on myös turvallista asioida, kun ollaan lähes ulkotiloissa, jatkaa Hallinen.

Kotona vietetyn ajan lisääntyminen, samoin kuin ihmisten valveutuneisuus kierrätyksen hyödyistä onkin lopulta tuonut Romukioskille koronavuosina kasvua. Liikevaihto on noussut ja toimipaikat lisääntyneet.

– Ihmiset tietävät, että kierrätys kannattaa ja siitä saa rahaakin. Raaka-aineiden kysynnän kasvu nostaa hintoja meilläkin, romumetallin hinta ei ole ollut yhtä korkealla sitten vuoden 2008, Hallinen toteaa.

Romukioski oli ensimmäinen alan yritys joka alkoi julkaista hintansa netissä. Avoimuus on romualalla viety varkauksien ehkäisyn tasolle asti, sillä romukauppiaiden liiton nettisivuilla romukauppiaat.fi voi muun muassa ilmoittaa katalysaattorivarkauksista, jotta järjestäytyneet kauppiaat voivat varmistua ostamansa katalysaattorin alkuperästä.

– Myös ympäristörikokset ovat puhuttaneet viime aikoina, mutta meillä kaikki tehdään lakien ja asetusten mukaisesti, vakuuttelee Satu Hallinen.

Satu Hallinen aloitti romualalla työskentelyn jo 1990-luvun puolivälissä. Romukioskin nykyisen konseptin mukaisen toiminnan hän aloitti viisi vuotta sitten Orivedellä, joka ensimmäisenä tarjosi yritykselle järkevät toimitilat.

– Mikään kunta tai kaupunki ei siihen mennessä ollut halunnut tarjota tiloja, mutta Orivesi antoi käyttöön kunnan varikon. Ajoin sinne ja lumihangessa oli iso joukko ihmisiä peräkärryineen odottamassa. Ajattelin, että olen tullut varmaan väärään paikkaan.

Lopulta paikka kuitenkin osoittautui oikeaksi ja Hallinen oli päässyt onnistuneeseen alkuun.

– Seuraavaksi sain vuokrattua hallin Lempäälästä kesäkuussa 2017, hän kertaa.

Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijänsä Romukioski palkkasi vuonna 2019. Nykyään yrityksellä on toimintaa 16 eri paikkakunnalla ja työntekijöitä kahdeksan.

Satu Hallinen sanoo olevansa mieluusti hallilla käytännön töissä hikoileva yrittäjätyyppi eikä hän yrityksen kasvusta huolimatta haikaile toimistotöihin.

– En kestä paperinpyörittelyä ja vihaan muun muassa vuodenvaihdetta kaikkine raportointeineen, hän tunnustaa.

– Todellisuudessa haluan olla täällä ja haaveissa on palkata tulevaisuudessa työntekijä toimistoon.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.