Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

SÄÄSTÄMISTUTKIMUS: Uskoa parempaan löytyy

Seitsemättä kertaa toteutettu Näin Suomi säästää -tutkimus osoittaa, että valtaosa kuluttajista uskoo oman taloutensa kehittyvän positiiviseen suuntaan tai pysyvän ennallaan. Viidennes uskoo oman taloutensa heikkenevän tulevan vuoden aikana. Tutkimus toteutettiin syys-lokakuussa ja siihen osallistui lähes 3.000 suomalaista.

Säästöpankkiryhmän tekemän Näin Suomi säästää -tutkimuksen mukaan kuluttajien uskossa oman talouden näkymiin on kuluneen vuoden aikana tapahtunut selvä muutos parempaan. Erityisesti pohjoissuomalaiset ja pääkaupunkiseutulaiset uskoivat oman taloutensa parantuvan. Koko maan osalta 39 prosenttia tutkimukseen osallistuneista uskoo oman taloutensa paranevan vuoden sisällä. Viime vuonna näin uskoi 31 prosenttia ja kaksi vuotta sitten vain joka neljäs.

Oman talouden heikkenemiseen uskoi joka viides (19 %). Viime vuonna näin teki joka neljäs.

– Tutkimuksemme vahvistaa ihmisten uskoa positiiviseen käänteeseen omassa taloudessaan. Uskoa parempaan löytyy itse asiassa enemmän kuin koko seitsemänvuotisen mittaushistoriamme aikana. Vaikka talousuutiset voivat olla synkkiäkin, monella näkymät ovat paremmat kuin muutamaan vuoteen, sanoo Lammin Säästöpankin toimitusjohtaja Markku Moilanen.

Säästämismotiiveista tarve turvautua ”pahan päivän” varalle oli jälleen suosituin (31 %), mutta ei läheskään niin suosittu kuin viime vuonna (42 %). Alueellisesti säästettiin ahkerasti pahan päivän varalle Pohjois-Suomessa (36 %).

Joka neljäs (25 %) säästi siksi, että halusi vaurastua ja olla taloudellisesti riippumattomampi. Lukema oli huomattavasti korkeampi kuin viime vuonna (16 %). Haave omasta asunnosta tai kesämökistä sai joka kahdeksannen (13 %) säästämään, erityisesti pääkaupunkiseudulla (16 %). Eläkeikää varten varautuminen oli lähes yhtä suosittua.

Suosituimmat säästämistavat ovat edelleen säästötili ja rahastosijoitukset. Pörssiosakkeita omisti joka neljäs ja vapaaehtoinen eläkevakuutus löytyi 18 % vastaajista. Viidenneksi suosituin säästämismuoto (14 %) oli sijoitusasunto.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.