Sunnuntai 14.04.2024
Nimipäivät: Taito

Tuuli:
 

Superviinuri on lama-ajan lapsi

Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Hattulan Yrittäjät palkitsivat yrittäjä Leo Mäkisen Hattulan vuoden yrittäjinä. Hänen yrityksensä on Superviinuri Leo Mäkinen. Ansiokkaasta ja tuloksia tuottavasta yritystoiminnasta myönnetty palkinto luovutettiin Hattulan Yrittäjäjuhlassa lauantai-iltana.

Koomikko Leo Mäkinen hoitaa keikkamyyntiä kotitoimistostaan käsin. Kuva Jouni Lehtonen.

Koomikko Leo Mäkinen hoitaa keikkamyyntiä kotitoimistostaan käsin. Kuva Jouni Lehtonen.

Yrittäjänä itsensä työllistävä koomikko Leo Mäkinen työskenteli aiemmin tarjoilijana. Laman myötä 1990-luvun työelämän epävarmuus iski myös ravintola-alalle. Mäkinen päätti ryhtyä oman onnensa sepäksi eli esiintyväksi taiteilijaksi ja alkoi kehitellä aiemmin työporukan pikkujoulujen huvitukseksi luomaansa Superviinuri-roolihahmoa.

– Superviinuri on lama-ajan lapsi. Vuonna 1993 tein koekeikkoja ja seuraavana vuonna aloitin esiintymisen rahaa vastaan.

Toiminimen perustaminen tyssäsi tuolloin verottajan tulkintaan, etteivät mies ja ääni olleet oikeaa yrittäjyyttä.

Marssin verotoimistoon kysymään voisinko ryhtyä yrittäjäksi. Minulle sanottiin, ettei mies ja ääni voi olla yritys. Palkkatyönä näitä keikkoja heidän mielestään piti tehdä.

Neljä vuotta hän esiintyi verottajan edellyttämällä tavalla palkkasuhteessa asiakkaisiinsa. Sitten hän sai kuulla, että verottaja olisi muuttanut kantaansa esiintyvien taiteilijoiden yrittäjyyteen.

– Yrityselämä oli opettanut verottajaa, että se voi saada veroja myös mieheltä ja ääneltä. Syksyllä 1998 aloitin yrityksen perustamisprojektin uudelleen uusyrityskeskuksen avulla.

Superviinuri esiintyi aluksi Mäkisen entisen työnantajan Rantasipi Oy:n asiakkaille Hyvinkäällä, mutta pian sana illallisia elävöittävästä koomikosta levisi ja keikkoja alkoi tulla muualtakin. Esiintyminen muuttui päätoimiseksi 1999. Yrittäjä on nykyiseen keikkamääräänsä tyytyväinen.

– Kyllä minä tällä itseni elätän. Vaimo elättää perheen, Mäkinen nauraa.

Mäkinen myöntää, että komiikka on kova laji. Yleisön saaminen mukaan juttuihin on kiinni usein pienistä, jopa ”henkimaailman” jutuista.

Superviinuri on erikoisohjelma, joka lähtee tilaajan tarpeesta. Asiakkaan on osattava arvioida, sopiiko juttu heidän ryhmälleen. Esiintyjän ja yleisön tulee päästä samalle tasolle. Aluksi kevensin illallisten jäykkää tunnelmaa tarjoilukomiikalla. Sitten viinuria pyydettiin viihdyttämään myös mikrofonin takana. Alkoi syntyä hahmon omia juttuja. Myöhemmin joku alkoi kutsua sitä stand up -komiikaksi, Mäkinen kertoo.

Leo Mäkinen kannustaa rohkeasti kokeilemaan siipiään yrittäjänä, jos jollain on jokin taito tai osaamista, jonka hyödyntämistä miettii.

Työttömyyden uhka sai minut lähtemään yrittäjäksi. Suosittelen oman osaamisen muuttamista yritystoiminnaksi.

Superviinuri Leo Mäkinen

  • Yrittäjä: Leo Mäkinen
  • Perustettu: 1998
    Työntekijöiden lukumäärä: yksinyrittäjä
  • Tuotteet ja palvelut: Koomikko
  • Muuta: Vuoden lavakoomikko 2001, Hattulan vuoden yrittäjä 2016

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.