Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
16°C
Tuuli: 0 m/s EEI
 

Tehdasvillalle studion avannut Salla Sinkkonen inspiroituu henkilökuvauksista

Studio Tehdasvillan rakennuksessa sallii Salla Sinkkosen kuvata luonnonvalossa.

Hattulalainen valokuvaaja Salla Sinkkonen löysi nykyiseen ammattiinsa alettuaan kuvaamaan omaa, nyt kolmevuotiasta poikaansa. Valokuvauksen teknisiä hienouksia hän alkoi opiskella vasta henkilökuvauksen lumoihin päästyään.

Yrityksensä Salla S Photographyn nimissä töitä tekevä Salla on täydentänyt osaamistaan myös opinnoin.

– Valokuvaajana olen itseoppinut, mutta olen opiskellut myös Helsinki Design Schoolissa jonne sain valokuvaajan tutkinnon valmiiksi tämän kesän alussa, hän kertoo.

Alun perin lähihoitajaksi opiskellut Salla Sinkkonen teki lapsensa synnyttyä töitä jonkin aikaa myös perhepäivähoitajana.

– Olen aina tullut hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaipasin enemmän vapautta kuin perhepäivähoitajan työ sallii. Valokuvausta tein ensin pari vuotta oman työn ohella ja nyt olen ollut päätoimisesti valokuvaajana vuoden verran.

Vuoden ajan Salla S Photographylla on ollut myös oma studio Tehdasvillalla. Vanhan tehdasrakennuksen isot ikkunat antavat riittävästi luonnonvaloa kuvaamiseen.

– Kesällä kuvasin muun muassa viidet häät, mutta pääosin kuvaan täällä ja henkilökuvauksia teen myös ulkotiloissa. Asiakkaita on riittänyt hyvin Hattulan ulkopuoleltakin ja on hienoa, että moni on tullut kuvattavaksi jonkun toisen suosituksen ansiosta.

Kuvattavana Sallan mukaan käydään nykyään yhä enemmän myös muuten kuin esimerkiksi merkkipäivinä.

Salla on tehnyt myös tuotekuvauksia, mutta kokee henkilökuvauksen omimmaksi genrekseen. Siinä häntä kiehtoo ihmisten tapaaminen ja mahdollisuus oppia ihmisistä lisää. Oikean kuvausfiiliksen luominen vaatiikin kuvaajalta hyvää tilannetajua.

– Minulla ei ole kuvauksiin valmista kaavaa vaan haluan toimia sen mukaan, millainen tyyppi asiakkaaksi tulee. Esimerkiksi lapsia ei pakoteta istumaan tuolissa paikallaan. Haluan, että kuvaus ei ole vain kuvaus vaan jokaiselle jäisi tunne jostain aidommasta, kertoo Salla.

Hänet on yllättänyt positiivisesti myös asiakkaiden avoin palaute.

– On hienoa, että hitaina pidetyt hämäläiset uskaltavat antaa kiitosta.

Studion kuvausrekvisiittaan kuuluva sänky antaa mahdollisuuden esimerkiksi kodinomaisiin lapsikuvauksiin.

Salla Sinkkosen taidonnäyte.

Yhdeksi yrittäjyyden hyväksi puoleksi Salla kokee vapauden.

– Vaikka itsekin olen vielä kohtuullisen nuori, haluaisin rohkaista nuoria kokeilemaan myös sellaisia asioita joita he eivät vielä osaa.

Salla sanoo, ettei hänen nykyinen ammattinsa aina edes tunnu työltä.

– Olisi kauheaa ajatella joka viikonloppu, että taas maanantaina joudun palaamaan johonkin inhottavaan työhön!

Vapaus tarkoittaa myös vaatimuksia, kuten kykyä asettaa itse rajat työskentelylleen. Valokuvaajan työstä vain murto-osa on kuvaamista ja suurin osa kuvankäsittelyä sekä yrityksen taustatöitä.

– Jokaisella on työn ohella myös oma perhe, eli yrittäjäkään ei aina pysty heti vastaamaan esimerkiksi sähköposteihin, Salla muistuttaa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.