Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Melkein selkeää
14°C
Tuuli: 1 m/s EI
 

Tennis ammatin vastapainona

arttuHammaslääkärin täytyy olla tunnollinen ja sietää työn paineet. Tiheä potilaiden vaihtuvuus on hyvä työn rytmittäjä. Parolan Kulmahampaalla on tarjolla paljon erikoisosaamista ja joka arkipäivälle pidetään vapaita aikoja särkypotilaita varten.

Parolan Kulmahampaalla työskentelevä Arttu Lohi valmistui hammaslääkäriksi keväällä 2014 Oulun yliopiston hammaslääketieteellisestä tiedekunnasta. Tampereella asuva Lohi harjoittaa ammattiaan Parolan lisäksi Forssassa ja Tampereen tekonivelsairaala Coxassa.

Hammaslääkärin opintoihin hän suuntasi aikanaan veljensä kannustamana ja on valmistuttuaan ehtinyt työskennellä hammaslääkärinä myös julkisella sektorilla.

Minkälaisia eroja julkisella ja yksityisellä sektorilla työskentelyssä on?

– Yksityispuolella työ on monipuolisempaa ja asiakkaatkin osaavat vaatia enemmän. Kärjistetysti sanottuna julkisella puolella tehdään vain pakollinen hoito, kun taas yksityispuolella toimenpiteiden repertuaari on huomattavasti laajempi.

– Esimerkiksi Parolan Kulmahampaalla on tarjolla paljon erikoisosaamista suukirurgiaa myöten ja täällä tehdään hyvin vaativiakin operaatioita. Yksityispuolella hoidon myös saa tarvittaessa luultavasti nopeammin. Meillä on ilta-aikoja ja myös joka arkipäivälle pidetään vapaita aikoja särkypotilaita varten.

Miten työpäivä tarkkuutta vaativassa työssä rytmitetään, jotta päivän jaksaa terävänä aamun ensimmäisestä potilaasta viimeiseen?

– Tiheä potilaiden vaihtuvuus on hyvä työn rytmittäjä, eli välillä pääsee hoitotyöstä tietokoneelle. Kyllä työ silti on rankkaa, työpäivän jälkeen huomaa aina jotain tehneensä.

Seuraako työ mukana vapaa-ajalle ja miten nollaat työn rasituksia?

– Ellei ohjelmassa ole jotain operaatiota, jota en ennen ole tehnyt, en yleensä edes tiedä mitä edessä seuraavana päivänä on. Tennistä pelaan B-luokassa, mutta kilpaileminen ei ole siinä pääjuttu vaan tennis on ennen kaikkea henkireikä, jonka parissa unohtaa kaiken muun.

Mitä valaisevaa voit kertoa alasta esimerkiksi hammaslääkärin ammattia harkitsevalle nuorelle?

– Tämä on tarkkuutta ja vastuullisuutta vaativa työ, jossa nopeastikin pitää kyetä tekemään ratkaisuja. Itsellänikään ei kuitenkaan ole esimerkiksi mitään käsityötaustaa, eli periaatteessa kuka vain voi oppia hammaslääkäriksi.

– Nykyään, kun ihmisillä on varaa valita, pitää osata teknisen suorittamisen lisäksi myös asiakkaan kohtaaminen. Ajat kovenevat ja kilpailu alalla myös varmasti kovenee. Varmoja työpaikkoja ei ehkä ole missään, mutta hyville tekijöille riittää tällä alalla aina töitä. Hammashoidon tarve ei varmasti katoa mihinkään.

Minkälaista on työskennellä vuorottain kolmessa eri työympäristössä ja miten hammaslääkäri säilyttää motivaation työhönsä?

– Pidän etuna, että saa nähdä erilaisia työympäristöjä. Esimerkiksi TaYS:issa keskustelen usein erikoishammaslääkärien kanssa ja saan tuoreinta tietoa. Vastuullisuutta tämä vaatii, kun kukaan ei katso perään.

– Motivaatio tulee itsestään ja jos tavalla tai toisella laiminlyö asioita, se ei kuulu lääkärin etiikkaankaan. Kun tekee parhaansa, niin enempää ei voi vaatia.

Voiko hiljattain valmistunut hammaslääkäri tuoda työyhteisöön jotain uutta?

– Meillä on ainakin uusin oppi ja ehkä pitkään alalla työskennelleetkin voivat saada siitä jotain uutta. Moni asia hammaslääkärin työssä kuitenkin on ja pysyy samanlaisena.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.