Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 

YRITTÄJYYS: Helin Hiushuoneella kaivetaan esiin positiiviset puolet

Heidi Pasasen yksi ylpeydenaihe on pitkät hiukset. Omat, tarkalleen 108 senttiä pitkät hiukset.

Ammattiin nähden mitä sopivin ylpeydenaihe, sillä kampaajalle tai parturiin mennään hakemaan itsestä esille niitä positiivisia puolia. Tämä on vallitseva tunnelma myös Parolassa, Pirssipuiston liikerakennuksessa toimivassa Helin Hiushuoneessa, jossa äiti ja tytär ovat pärjänneet rinnakkain jo 11 vuotta.

Hattulassa on hyvä yrittää, sanovat Heidi ja Heli Pasanen.

Hattulassa on hyvä yrittää, sanovat Heidi ja Heli Pasanen.

– Kiitos asiakkaille, että ovat kestäneet meitä. Kai se siinä on, että osaa lukea jo toisen kasvoista, jos on huono päivä. Tämä on niin kuin koti eikä tunnu yhtään työpaikalta. Molemmille tämä on kuin rakkaussuhde työhön. Asiakkaina minulla on vieläkin ihmisiä, jotka ovat alkaneet käydä silloin, kun pääsin koulusta, sanoo Heli Pasanen.

Koulusta Heli valmistui vuonna 1981, eli tänä vuonna hänelle tulee täyteen 35 vuotta alalla. Siitä 24 vuotta on kulunut omassa yrityksessä ja samalla liikepaikalla Parolassa. Tytär Heidi Pasanen tuli tuolinvuokraajaksi samoihin tiloihin vuonna 2003.

Pelkkää ruusuilla tanssimista tai hiusten pituuden mittailua ei parturi-kampaamoyrittäjän työ toki ole.

– Tämä oli Heidille ensimmäinen työskentelypaikka ja ensimmäisenä työpäivänään hän tienasi 10 euroa, muistelee Heli.

– Aluksi sain tehdä paljon töitä jotta sain ihmisten tietoon, että teemme miestenkin hiustenleikkuuta, Heidi täydentää.

Heli Pasanen ehti valmistumisensa jälkeen työskennellä vieraan leivissä kahdeksan vuotta ja pitää 2,5 vuotta omaa yritystään Hämeenlinnassa. Vaikka työtään rakastaa, helpolla leipä ei yrittäjän pöytään tule.

– Aluksi tein töitä aamuyhdeksästä iltayhdeksään, mies piti silloin lapsiperheen kotia yllä. Kesä- tai talvilomia en ole pitänyt 24 vuoteen, neljä etelänmatkaa sentään olen ehtinyt tehdä, Heli muistelee.

Hän kertoo aloittaneensa uransa hiusten parissa oikeastaan jo kolmevuotiaana.

– Leikimme tyttöjen kanssa ja päätimme, että leikataan hiuksia. Leikkikaverina olleilta kaksosilta lähti palmikot ja kolmannelta tytöltä otsatukka. Sen jälkeen piti leikata omiakin hiuksia, ettei tulisi huutoa aikuisilta, Heli muistelee hymyillen.

Toisaalta hän omistaa alalle päätymisestään paljon myös äidilleen, jonka kanssa ei kuulemma menty minnekään, ennen kuin hiukset oli laitettu.

Hiushuoneella on vuosien varrella ollut vaihteleva määrä tekijöitä. Helin pikkusisko ehti työskennellä yrityksessä kolme vuotta ja välillä liikkeessä oli kaksi ulkopuolistakin tuolinvuokraajaa.

– Nyt olemme olleet kaksin viitisen vuotta ja muita ei enää oteta, Heli linjaa.

Heidi Pasanen sanoo aloittaneensa uransa varovammin, saksimalla Barbie-nukkien hiuksia ja sittemmin muun muassa harjoittelemalla hiusten värjäämistä omilla veljillään.

– Hän on kasvanut minun mukanani tähän. Heidi oli koulussa kympin tyttö kotitaloudessa ja vähän kauhistuin, kun hän kertoi haluavansa parturi-kampaajaksi, Heli Pasanen sanoo.

Äitinsä yrityksessä Helin Hiushuoneessa itsekin yrittäjänä, eli tuolinvuokraajana työskentelevä Heidi Pasanen luottaa 108-senttiset hiuksensa äitinsä käsiin.

Äitinsä yrityksessä Helin Hiushuoneessa itsekin yrittäjänä, eli tuolinvuokraajana työskentelevä Heidi Pasanen luottaa 108-senttiset hiuksensa äitinsä käsiin.

Heli Pasanen on myös eräänlainen uranuurtaja Parolan liike-elämässä, sillä hän oli Pirssipuiston ensimmäinen yrittäjä.

– Ensin olin tässä vuokralla ja nyt olen ostanut tilat omaksi. Tässä oli ennen taksikoppi ja minullekin heitettiin yrityksen nimeä miettiessäni, että Vossikka Vogue olisi hyvä, hän muistelee.

Pitkälle uralle mahtuu myös kaikenlaisia kommelluksia.

– Asiakas on joskus sytyttänyt lehden palamaan ja joskus meiltä jäi kahvinkeitin kuumalle hellanlevylle ja alkoi savuttaa sinistä savua. Pankkiin menossa ollut rahapussi on kerran pudonnut pihalle ja löytynyt siitä aamulla. Hiuksia olemme joskus leikanneet autonvalojen loisteessa, kun myrsky katkaisi talosta sähköt, listaa Heli Pasanen.

Yrittäjänuraan mahtuu myös toisen toimipisteen pito Iittalan Kiviklubin yhteydessä parin vuoden ajan. Nykyisin Heidi palvelee joinain päivinä kotonaan Iittalassa, mutta valtaosin hänkin työskentelee Parolassa.

Hattula on parturi-kampaajien mielestä hyvä paikka yrittää.

– Ilmaiset parkkipaikat ovat eduksi ja tänne pääsee myös niin junalla kuin Express-bussillakin.

Asiakkaita käy siis kauempaakin ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee kuulemma vauvasta vaariin.

– Heidi hoitaa sekä mies- että naisasiakkaita ja minulla on vain naisasiakkaita, kertoo Heli työnjaosta.

Helin Hiushuone on avoinna arkisin aamuyhdeksästä alkaen.

– Varsinaista sulkemisaikaa ei ole, vaan ilta-aikoja tarjotaan sopimuksen mukaan.

Entäs ne kampaajien omat hiukset?

– Äiti pistää minun tukan kuntoon, mutta laittaa itse omansa, valaisee Heidi.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.