Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

YRITTÄJYYS: Lepaan kartanolla valmistaudutaan jo tunnelmallisiin jouluaterioihin

Lepaan kartano tarjoaa joululounaita kolmena yleisölle avoimena päivänä. Lisäksi ryhmät voivat varata itselleen sopivimman ajan erikseen. Ajatuksena on tarjota joululounasta niin työpaikkojen lounasporukoille, kuin yksittäisille ruokailijoille.

– Mikäs sen mukavampaa, kuin kruunata arjen vapaa maittavalla joululounaalla. Joulupakettiimme sisältyy jouluaaton illallinen ja joulupäivän päivällinen, kertoo kartanonemäntä Sanna Grön.

– Yhtä lailla haluamme tarjota myös muille mahdollisuutta astua valmiiseen pöytään, vaikkapa ystävän, perheen tai tosiaan vaikka koko suvun voimin. Tarvittaessa järjestämme kaksi kattausta.

Minkälaisen ideologian eli toisin sanoen gastronomisen vision varaan kattaukset on rakennettu? Onko kyseessä ns. perinteinen joulupöytä vai ovatko jouluruokailun trendit muuttuneet tai muuttumassa?

– Melko perinteisellä joulupöydällä mennään jouluaattona, joulupäivänä sitten kinkku on jo syrjäytetty. Perinteinen valikoima palasi laman aikana ja pitää yhä hyvin pintansa.

Miten kuvailisit ruokailun odotettavissa olevaa tunnelmaa, mikäli esimerkiksi lumi peittää joulukuussa vienosti lähitienoon, jouluinen hämärä saa piristyksekseen kartanon hekumallisesti valaistun miljöön ja keittiöstä leijailee lukemattomien jouluherkkujen ennenkuulumaton tuoksu, saaden vatsanpohjan kurnimaan samalla, kun seurueessa on hyvä kerrata mennyttä vuotta tai vain nauttia kiitollisena intensiivisestä mutta kiireettömästä yhdessäolotuokiosta?

– Siinähän se oli edellä osuvasti kuvattu. Kynttilänvaloa unohtamatta.

Onko lounaisiin mahdollista yhdistää aktiviteetteja, kuten saunomista tai joulupukin vierailu tms.?

– Ilman muuta. Meillä on ohjelmassa aattona pukin tulo. Sitä ennen piparienleivontaa. Saunoista voi aattona varata omia vuoroja. Joulupäivänä meillä on yhteiset sekasaunat majoittujille. Joulupäivänä myös Lepaan Savipajassa voi tehdä joulukranssin muistoksi joulusta.

Tuleeko mieleesi muuta kiinnostavaa joululounaisiin liittyen?

– Oikeastaan sellainen, että seurueellensa voi varata vaikkapa oman kabinetin. Pitää siinä samalla vaikka muisteloa menneestä vuodesta tai palkita henkilökuntaa – ihan kuinka vain.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.