Keskiviikko 17.08.2022
Nimipäivät: Verneri
Hämeenlinna
Pilvistä
20°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

YRITTÄJYYS: Retsin kiikarissa valtakunnallinen golftarvikkeiden myymäläketju

Kaupan ja urheilun kehittämisen tunteva Hattula Golfin yrittäjä Reijo “Retsi” Riihimäki kuvailee suomalaisten golfmarkkinoiden olevan tällä hetkellä murroksessa.

Kun golfosakkeiden kauppa ei käy läheskään samaan tahtiin kuin harrastajakunnan sukupolvenvaihdos vaatisi, toimii Hattula Golf pelioikeuksien myynnin periaatteella.

Golfmatkailija tuo paikkakunnalle noin viisi kertaa enemmän euroja keskivertomatkailijaan nähden.

Golf on palloilulajeista edullisimpia, muistuttaa Hattula Golfin Reijo "Retsi" Riihimäki.

Golf on palloilulajeista edullisimpia, muistuttaa Hattula Golfin Reijo “Retsi” Riihimäki.

Riihimäki myöntää oikeaksi julkisuudessakin olleen näkemyksen, jonka mukaan golfosake oikeuksineen ja vastuineen on vain rasite, jos se esimerkiksi perintönä jää sellaiselle joka ei lajia harrasta.

– Meillä on nykyäänkin golfkenttiä jotka ovat täynnä, mutta on myös vastakkaista kehityssuuntaa. Uskon, että tulevaisuudessa nähdään koko golfkentän haltuunsa ottavia toimijoita jotka tekevät kenttien hallinnointisopimuksia.

Hattula Golfin klubirakennukseen on parissa vuodessa kehittynyt alueen laajin Pro Shop. Outlet-periaatteella toimiva myymälä on saanut hyvän vastaanoton, joskin K-ryhmässä 35 vuotta toiminut yrittäjä Riihimäki kuvailee kauppaa volyymeiltaan enemmänkin lisäpalveluksi golfareille kuin lisäbisnekseksi yritykselle

– Olemme kuitenkin mukana rakentamassa merkittävää golftarvikemyymälöiden ketjua, johon on tulossa 11 myymälää Helsingistä Leville, hän kertoo.

Hattula Golfin Pro Shopissa riittää valikoimaa.

Hattula Golfin Pro Shopissa riittää valikoimaa.

Ketjuuntumisen arvioidaan olevan myös kuluttajan etu tasalaatuisen valikoiman ja edullisempien sisäänostojen ansiosta.

Uutta pitää kehittää ja ideoida, sillä Riihimäen mukaan golfyrittäjyys ei Suomessa ole järin helppoa. Hattula Golf on neljän henkilön yhtiö, jossa Riihimäki on ylivoimaisesti suurin omistaja.

– Mielikuvat golfista harrastuksena eivät vieläkään aina vastaa todellisuutta. Golf on palloilulajeista halvimpia.

Haasteiden ja toimialan murroksen keskellä Hattula Golfista on kasvanut jäsenmäärältään Suomen toiseksi suurin golfyhteisö.

– Olemme tietysti paikallisesti aika merkittävä toimija mutta myös matkailullinen toimija. Golfmatkailija tuo paikkakunnalle noin viisi kertaa enemmän euroja keskivertomatkailijaan nähden, 30 vuotta golfin parissa ja 15 vuotta golfyrittäjänä toiminut Retsi muistuttaa.

Vinkkinä Hattulan kunnan päättäjille lähtee, että tuoreeseen ja monipuoliseen Hattulan kunnan esittelyvideoon olisi voinut mahduttaa jotain golfista.

– Täytyy muistaa, että Hattulassa on myös Lepaa Golf ja Lepaalla lisäksi koulutetaan suomalaiset golfin kentänhoitajat ja kenttämestarit.

Myös matkailunäkökulman takia Riihimäki perää Hämeenlinnan seudun golfkentille entistä laajempaa yhteistyötä pelioikeuksiin ja viimeistenkin nurkkakuntaisuuden rippeiden unohtamista.

– Matkailullinen valtti voisi olla vaikka pelata golfia Hämeenlinnan seudulla eri kentällä joka päivä. Paltamossa oli tänä kesänä golfareita Moskovasta asti, eli mahdollisuuksia kansainvälistymiseen on.

Hattula Golfin lisäksi toinenkin Riihimäen omistama kenttä, Paltamo Golf, toimii pelioikeuksien myynnin periaatteella.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.