Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Yritysten odotukset Hämeenlinnan seutukunnalla muuta maakuntaa huomattavasti positiivisemmat

HF-Autohuolto Oy on muutamana viime vuotena pystynyt kasvattamaan henkilökuntaansa vuosittain noin kymmenen prosenttia. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri Frankbergin mukaan työntekijämäärä on nyt tasan sata.

Pk-yritykset elävät tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan epävarmuuden ilmastossa. Kriisit, inflaatio, korkokehitys ja kevään työtaistelut sekoittavat tulevaisuuden odotuksia. Osaavista työntekijöistä kuitenkin pyritään pitämään kiinni ja kasvuhakuisimmat yritykset investoivat rohkeasti.

Vuosi sitten pk-yritysten näkymät parantuivat voimakkaasti poikkeuksellisen pandemia-ajan toipumisvaiheessa. Kevään 2023 pk-yritysbarometri kertoo, että tänä keväänä suhdannenäkymien saldoluku on notkahtanut selvästi miinukselle, saldoluvun ollessa Kanta-Hämeessä -14 ja koko maassa -18. Kanta-Hämeen saldoluku on kolmanneksi positiivisin koko Suomessa.

Hämeenlinnan seutukunnalla odotukset ovat vieläpä muuta maakuntaa huomattavasti positiivisemmat. Suhdanneodotusten saldoluku oli 0 ja liikevaihto-odotukset sekä kasvuhakuisuuskin selkeästi parempaa.

– Hämeenlinnan seudun yrityksillä ei mene niin huonosti kuin valtakunnan uutisissa kerrotaan. Uskoisin tämän johtuvan siitä, että yrityksissä on opittu paremmin tekemään yhteistyötä keskenään, yrityspalvelutoimijoiden sekä oppilaitosten kanssa. Olen hämmästynyt, miten yritykset ovat nopeasti sopeutuneet muutoksiin myös kriisitilanteissa, sanoo toimitusjohtaja Kari Saarinen Linnan Kehitys Oy:stä iloisena.

– Selvästi synkimmät näkymät ovat kaupan alalla. Voimakkaasti kasvuhakuisilla yrityksillä odotukset ovat selvästi paremmat kuin vähemmän kasvuhakuisilla. On kiinnitettävä huomiota
keinoihin, joilla nykyistä suurempi osa pienemmistä yrityksistä voisi löytää kasvupolulle, vetoaa ekonomisti Roope Ohlsbom Suomen Yrittäjistä.

Epävarmuus näkyy avointen työpaikkojen määrän laskuna. Siitäkin huolimatta työllisyys ja tulevat sopeutukset näyttävät maltillisilta. Pk-barometrin saldoluku arviosta henkilökunnan määrän kehittymisestä seuraavan vuoden aikana on Kanta-Hämeessä -2 ja koko maassa +1. Epävarmassakin tilanteessa se kertoo työnantajien vahvasta sitoutumisesta osaaviin tekijöihin. Mahdolliset sopeutuksetkin näyttävät maltillisilta.

– Pidämme hyvistä tekijöistä kiinni. Vain yksi on vaihtanut muuhun työpaikkaan viimeisen 10 vuoden aikana. Peräti puolet työntekijöistämme on saapunut oppilaitosyhteistyön kautta meille työharjoitteluun ja sitä kautta töihin. Hienoa nähdä, kun nyt kokeneemmat samaa polkua saapuneet työntekijät opastavat uusia tulokkaita mestari-kisälli-tyyliin, kuvailee hallituksen puheenjohtaja Harri Frankberg HF-Autohuolto Oy:stä Riihimäeltä.

Kanta-Hämeessä kaikista yrityksistä työvoimaa arvioi lisäävänsä Hämeenlinnan seudulla 15, Forssan seudulla 13 ja Riihimäen seudulla 12 prosenttia.

– Yritysten kokema epävarmuus näkyy avointen työpaikkojen määrän laskuna. Nyt työtä on tarjolla saman verran kuin pari vuotta sitten koronan iskiessä päälle. Vuosi sitten avointen työpaikkojen määrä ylitti historiallisesti työttömien työnhakijoiden määrän Kanta-Hämeessä, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka toteaa.

Investointien arvon kehityksen saldoluku Kanta-Hämeessä on -18 ja koko maassa -21. Kaikilla päätoimialoilla on enemmän investointejaan vähentäviä yrityksiä kuin niitä, joissa investoinnit
lisääntyvät. Investointien haasteena ovat myös yrittäjien kokema pankkien luottopolitiikan kiristyminen ja korkotason nousun aiheuttamat kustannukset.

– Asemansa säilyttäjien osuus on jonkin verran kasvanut ja kasvuhakuisten yritysten osuus pienentynyt. Lisäksi käyttöpääomarahoituksen kysyntä on kääntynyt kasvuun kriisitilanteissa
selviytymisessä. Toisaalta yli puolet pk-yrityksistä on tällä hetkellä velattomia ja kahdella kolmasosalla yrityksistä ei ole ollut tarvetta hakea rahoitusta viimeisen 12 kuukauden aikana,
sanoo Finnveran Sisä-Suomen aluejohtaja Juha Ketola.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.